Friss hírek

2009.02.27. 12:42

Livni nem mondott Netanjahunak

<p>Cipi Livni, izraeli külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy az általa vezetett centrista párt, a Kadima nem fog csatlakozni az alakuló koaliciós kormányhoz, amelyben a jobboldali Likud vezetője, Benjamin Netanjahu lenne a miniszterelnök.</p>

"Megegyezés nélkül ért véget a megbeszélés a fontos kérdésekről" - közölte Livin, miután másfél órán át tanácskozott Netanjahuval, aki széles koaliciót szeretne, hogy elkerülje a csak jobboldali és vallási pártokból álló kormányszövetséget. Livni bejelentés után megszólalt Netnajahu is, aki ugyancsak közölte: lehetetlen a koalició Livnivel.

"Felelős ellenzék leszünk" - mondta Livni a médiának Tel Avivban. A jobbközép Likud párt vezetőjét, Benjamin Netanjahu-t egy héttel ezelőtt bízta meg Simon Peres államfő a kormányalakítással az előre hozott választások rendkivül szoros befutója utáni bizonytalanságot feloldva. Netanjahu kezdettől úgy nyilatkozott: egységes nemzeti kabinetet alkotna riválisaival. "Felhívom a Kadima és a Munkáspárt vezetőit arra, hogy fogjunk össze Izrael biztonságának megőrzése érdekében" - mondta nemrég. A baloldali Munkáspárt egyébként történetének egyik legrosszabb eredményét produkált a választásokon, amelyeket azért kell előre hozni, mert korrpciós vádak miatt lemondani kényszerült Ehud Olmert, eddigi kormányfő.

Cipi Livni pártja, a centrista Kadima kevéssel, de legyőzte a Likudot a február 10-én tartott választásokon. A Likud mögé azonban felsorakoztak a vallásos és jobboldali párok, így Benjamin Netajahu-nak többségbe került, és ő alakíthat kormányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!