Friss hírek

2009.02.27. 11:01

Almunia:"Senki sem akar kilépni az eurózónából, épp ellekezőleg"

<p>A világgazdasági válság hatására egyre nagyobb érdeke az eurózónán kivüli országoknak, hogy csatlakozzanak a közös európai valutához. Ezt az Európai Unió pénzügyi biztosa mondta pénteken Madridban.</p>

Joaquin Almunia ((Hoakin Almunia)) egy gazdasági konferencián beszélt a spanyol fővárosban annak alkalmából, hogy Spanyolország 10 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz.

Beszédében a biztos visszautasította azokat a jóslatokat, hogy a globális válság következtében az eurózóna néhány tagja esetleg arra kényszerül, hogy megszabaduljon a közös valutától. " Egyes híresztelésekkel ellentétben nulla az esélye annak, hogy némely tagország távozzék az eurózónából " - közölte Almunia.

A biztos azoknak a gazdasági elemzőknek a megjegyzéseire reflektált, akik szerint az eurózóna 16 tagországából néhányan a kilépés gondolatával kacérkodnak, mert így úgymond nagyobb szabadságuk lenne , hogy megbirkózzanak a válsággal. Almunia február elején azt mondta: nagy esélye van annak, hogy Nagy-Britannia feladja a fontot, és csatlakozzék az eurózónához a jövőben, annak ellenére, hogy eddig ellenzett minden ilyen irányú törekvést.

Hogy a gyengébb brit valutával serkentsék az exportot, a brit font árfolyamának jelenleg szabadabb mozgási lehetősége van lefelé, miután a világgazdasági válságra válaszul a Bank of England gyorsabban csökkentette a kamatlábakat, mint az Európai Központi Bank.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!