Friss hírek

2009.02.28. 08:17

A mexikói elnök végigviszi a drogkartelek elleni harcot

<p>A mexikói elnök pénteken elismerte, hogy a drogkartelek elleni harc véresebb és keményebb lett, mint amire 2006 dcemberi hivatalba lépésekor számított, de fogadkozott, hogy kiirtják a "Mexikót felemésztő rákot". Közben a védelmi minsztérium bejelentette, hogy újabb ötezer katonát és rendőrt vezényelnek Mexikó északi határára. Felipe Calderon mexikói elnök hivatalba lépése után 36 ezer katonát és szövetségi rendőrt vetett be a kartelek elleni harcra.</p>

Calderon elnök a Milenio TV-nek nyilatkozva "rákos megbetegedésnek" nevezte a drogcsempészetet, amely "mindent megtámadott". "Ilyenkor ki kell irtani a betegséget, sugárzásnak kitenni, és megtámadni. Ez drága és fájdalmas, de meg kell tenni" - jelentette ki Calderon, aki elismerte, hogy hivatalba lépésekor nem volt tisztában azzal, mennyire szétágazott a probléma.

2008-ban jelentősen megemelkedett a droggal kapcsolatos gyilkosságok száma Mexikóban. A hivatalos adatok szerint nagyjából 5300 embert öltek meg. A legrosszabb helyzet az Egyesült Államokkal határos északi területeken, különösen az amerikai El Paso-val szemben lévő mexikói határvárosban, Ciudad Juarezben van. A városban tavaly több mint 1600, droggal kapcsolatba hozható gyilkosság történt.

A mexikói védelmi minisztérium közben bejelentette, hogy ötezer fős erősítést küldenek az ország északi határára. A katonák és szövetségi rendőrök főleg Ciudad Juarez városába érkeznek, ahol már 2500 katona teljesít szolgálatot. 2006 decembere óta 72 katonát öltek meg Mexikóban, és csak 2008-ban 120 rendőrt gyilkoltak meg.

Az Egyesütl Államok külügyminisztériuma egy pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében példanélkülinek nevezte a mexikói kormány erőfeszítéseit a drogcsempészet elleni harcban, de ugyanakkor aggodalmának adott hangot a mindent átszövő korrupció miatt. A drogkartelek elleni harc legnagyobb akadálya a "magas szintű korrupció a biztonsági erőknél és az igazságszolgáltatásban" - áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!