Friss hírek

2009.02.27. 15:28

A firkálás segíti az emlékezést

<p>Bár egy telefonbeszélgetés vagy egy előadás közbeni firkálást általában az unalom és a nem oda figyelés jelének tartják, brit kutatók szerint viszont segíti az emlékezést. A Plymouth Egyetem pénteken bemutatott kutatási eredményei szerint a firkáló emberek 29 százalékkal jobban emlékeztek egy telefonbeszélgetés részleteire, mint azok, akik elvileg csak arra figyeltek.</p>

A dél-nyugat angliai egyetem kísérletében negyven önkéntest kértek meg arra, hogy egy két és fél perces telefonbeszélgetést végighallgatva jegyezzenek meg nyolc elhangzott nevet és helyet. A résztvevők felét arra kérték, hogy firkáljanak, miközben hallgatják a beszélgetést. Ők átlagban 7,5 nevet jegyeztek meg. Azok viszont, akik csak figyeltek, mindössze 5,8 nevet tudtak visszamondani.

Jackie Andrade professzor elmondása szerint a firkálás megszüntetheti az unalmas feladat végzése közben ránk törő ábrándozást, így javítva a teljesítményt. A kutatás eredménye arra utal: azért firkálunk, hogy egy unalmas feladat közben ne veszítsük el figyelmünket, így a firkálás nem szükségtelen figyelemelterelés, amitől tartózkodni kell - közölte Andrade professzor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!