Friss hírek

2009.01.25. 16:13

Takarítás a pusztító szélviharok után Spanyolországban és Franciaországban

<p>Spanyol és francia mentőalakulatok az egy nappal korábbi, 15 halottat követelő szélvihar romjait takarították vasárnap. Spanyolországban több erdőtűzzel is meg kellett küzdeniük a tűzoltóknak, miközben Franciaországban a vasúti közlekedés, valamint az áramszolgáltatás visszaállításával voltak leginkább elfoglalva a szakemberek. A szélvihar vasárnap elérte Olaszországot, és bár vesztett erejéből, egy épületet már összedöntött.</p>

A legfrissebb adatok szerint összesen 15 ember halt meg a Franciaország déli és Spanyolország északi területein átsöpört szélviharban, köztük négy gyerek, akik egy sportcsarnokban kerestek menedéket, de az épület rájuk omlott. Sokakat kidőlt fák és összeomlott falak vagy repülő tárgyak ütöttek agyon.

Spanyolországban három helyen küzdött tűzzel összesen több száz tűzoltó, 14 helikopter és repülőgép segítségével. A tüzeket feltehetően az összedőlt elektromos távvezeték-oszlopok okozták.

Franciaország déli részén az elektromos szolgáltató közlése szerint ezer szakember dolgozik az áramszolgáltatás, valamint a vasúti közlekedés helyreállításán, és úton vannak német, brit és portugál szakemberek is segíteni. A vihar pusztításának kitett terület felett több tucatnyi helikopter köröz, hogy a leszakadt vezetékekhez tudják irányítani a szakembereket. A régióban több mint egymillió otthon maradt áram nélkül.

A mentőalakulatok és rendőrség munkáját közben az utakra dőlt fák nehezítik. A becslések szerint több százezer fát döntött ki a szél Franciaországban. A régió fő erdőgazdálkodási szakszervezete szerint ez katasztrófát jelent a fatermelőknek.

A szélvihar vasárnap elérte Olaszországot, és bár vesztett erejéből, több kompjáratot törölni kellett, és elég erős maradt ahhoz, hogy összedöntsön egy éttermet a Földközi-tenger partján.

Ezek is érdekelhetik