Friss hírek

2009.01.29. 07:41

Lassan halad a Tubes-per - a HM szerint időhúzás történik

<p>Április közepére halasztotta szerdán a Fővárosi Bíróság a Tubesre tervezett radar kapcsán már két éve indult közigazgatási per folytatását. A halasztás oka, hogy a perbe már az elmúlt év őszén, a felperes civilek oldalán beavatkozó Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa betekintést nyerhessen a minősített iratokba. A honvédelmi tárca szerint időhúzásról van szó, a Civilek a Mecsekért Egyesület sikerként könyveli el az esetet.</p>

A perben résztvevő Istenkúti Közösségért Egyesület ügyvédje az új polgári perrendtartás szerint kérte a tárgyalás elhalasztását szerdán. Az építési engedély alapját képező tervdokumentációt, a titkosított iratokat ugyanis szerinte a felperes civilek nem ismerhették meg, csupán a szakhatósági hozzájárulásokból lehetett következtetni az eddig támadott törvénysértésekre - tájékoztat közleményében a Civilek a Mecsekért Egyesület. Ezzel meghiúsult a szerdára megidézett hét tanú meghallgatása.

Az új perjogi szabályok szerint a perben bizonyítékként nem használható fel olyan okirat, amelynek megismeréséhez a minősítő, a titokgazda nem járult hozzá. A teljes építési tervdokumentáció ismerete nélkül viszont nem lehet megállapítani, hogy szabályos-e az építési engedély és a felperesek sem tudnak megfelelő kérdéseket feltenni a tanúknak.

A halasztással a civilek építész szakértőjének és az oldalukon beavatkozó ombudsmannak április 15-ig, a következő tárgyalási napig lehetősége lesz betekinteni a titkosított anyagokba is.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint azonban időhúzásról van szó. Szerintük az ombudsman már négy hónapja, a felperes civilek pedig a per kezdete óta, vagyis négy éve bármikor megnézhették volna az iratokat. A HM szerint az engedélyeztetéskor minden jogszabályt betartottak. A tárca szerint az építési engedély felfüggesztésére vonatkozó döntés megváltoztatható. A bíróság ezért engedélyezte, hogy az erre vonatkozó iratokat részletes indoklással a HM előterjessze.

Ezek is érdekelhetik