Friss hírek

2009.01.29. 06:09

Kivégeztek négy embert Japánban a hatóságok

<p>Felakasztottak négy, gyilkosságokért elítélt rabot több különböző japán városban - jelentette be az ország belügyminisztériuma csütörtökön. A hatóságok adatai szerint az emberek többsége támogatja a kivégzéseket Japánban, ahol más országokkal összahasonlítva jóval kisebb a bűnözési ráta. A halálos ítéletek végrehajtását és azok módját a nemzetközi emberi jogi szervezeték mellett elítéli az Európai Unió is.</p>

A kivégzéseket Tokióban, Nagoyaban és Fukuokaban hajtották végre. A japán belügyminisztérium közleménye szerint a négy felakasztott rab közül egy 44 és egy 39 éves férfit azért végeztek ki, mert ítéletük szerint megöltek két nőt, akiknek holttesteit ezután megcsonkítottak és felgyújtották. Egy 58 éves elítélt azért kapott halálbüntetést, mert a vádirat szerint fegyveres rablás közben megölt egy nőt, hármat pedig megsebesített. Egy 32 éves férfi pedig - ítélete szerint - négy embert ölt meg erőszakos rablássorozata közben.

Japánban a közvélemény többsége támogatja a halálos ítéletek végrehajtását. A távol-keleti államban, a többi országgal összehasonlítva rendkívül alacsony a bűnözési ráta. Tavaly Japánban 15 embert végeztek ki, mindegyiküket felakasztották.

A halálos ítéletek végrehajtásáért a nemzetközi szervezetek és az Európai Unió is élesen bírálja a tokiói vezetést. A kivégzéseken kívül azok végrehatási módját sem tartják humánusnak, mert az elítélteknek általában csak a halálos ítéletük végrehajtása előtt mondják meg, hogy felakasztják őket - a fellebbezések elkerülése végett.

Ezek is érdekelhetik