Friss hírek

2009.01.28. 11:06

Ismét sztrájkolnak a Lufthansa utaskísérői

<p>Szerdán reggeltől figyelmeztető sztrájkot tartanak a Lufthansa utaskísérői Berlinben és Frankfurtban. A legnagyobb forgalmú német légitársaság fedélzeti munkatársai 15 százalékos béremelést követelnek, januárban már másodszor szüntetik be a munkát.</p>

A légitársaság a stewardessek figyelmeztető sztrájkja miatt komoly torlódásra, késésekre számít szerdán. Az előrejelzések szerint akár 100-120 járatot törölhet Lufthansa.

Az utaskísérők ágazati szakszervezete, az UFO Európa harmadik legforgalmasabb repterén, a Majna-menti Frankfurtban valamint Berlin-Tegelen szerdán 6 órásra tervezik a sztrájkot. Az érdekképviselet 16 ezer munkavállalót képvisel. A Lufthansa a tárgyalások során maximum 10 százalékos emelést javasolt 2009-re a fedélzeti munkatársaknak, amit a szakszervezet kevésnek tart.

Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a német Lufthansa utasforgalma. A bel- és külföldi járatokat összesen 57 millió ember vette igénybe. A nemzetközi gazdasági válság csupán decemberben éreztette hatását, akkor 3,7 százalékkal mérséklődött az utasszám 2007 utolsó hónapjához képest.

Ezek is érdekelhetik