Friss hírek

2009.01.28. 18:15

Hajléktalanszálló ellen tiltakoztak Kecskeméten

<p>Hajléktalanszálló megépítése ellen tiltakoztak Kecskeméten. Az ezer négyzetméteres komplexumot a Máltai Szeretetszolgálat akarja megépíteni. A környéken lakók azonban attól félnek, hogy a szálló közelsége miatt elértéktelenednek házaik, koszosak lesznek az utcák, és attól is félnek, hogy több lesz a bűnözés a kertvárosban.</p>

"Nyugalmat és biztonságot akarunk", "Nem vagyunk a hajléktalanok ellen, de ne a mi kárunkra" - ilyen és ehhez hasonló feliratú táblákkal vonultak szerdán a kecskeméti városháza elé a Matkói utca környékén lakók. Azt mondják, nemrég ott nyitott meg a lengyel piac, a környéken van a gokartpálya is, ami versenyek és az edzések miatt nagy zajjal jár, nem messze tőlük van a vigalmi negyed, és még a hajléktalanszállót is náluk akarják megépíteni.

Egy egyhektáros területre akarják megépíteni az ezer négyzetméteres komplexumot. A látványtervei már elkészültek. Az épület 100 hajléktalannak nyújtana menedéket, orvosi ellátást.

Nagyon nagy hiány van végleges elhelyezésből, hiszen a hajléktalanoknak, akik már nem rehabilitálhatóak, és nincs is hová menniük, ugyanolyan szociális elhelyezést szükséges biztosítani, mint más embereknek. Ezt is szeretnénk megvalósítani - mondta a Független Hírügynökségnek Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat titkára.

Omladozó falak és zsúfolt szobák. Jelenleg ilyen körülmények között melegedhetnek a hajléktalanok a belvárosban. Innen akarják őket átköltöztetni a dán alapítványi támogatásból épülő új komplexumba, ami körülbelül egy kilométerre lenne az épülő Mercedes gyártól.

Ettől a beruházástól várta a többi között ez a terület, hogy kicsit fellendüljön és az ingatlanok értéke emelkedjen. Ez a hajléktalanszálló pontosan ellentétes hatást eredményezhet - mondta Albert-Balázs Mónika, az egyik lakó.

A tiltakozók Zombor Gábor polgármesternek adták át petíciójukat, aki azt mondta, pénteken tárgyal majd erről a közgyűlés, de a terület a Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában van, így nem az önkormányzattól függ, mi épül ott.

Ezek is érdekelhetik