Friss hírek

2009.01.30. 06:57

Elmozdították helyéről a korrupt illinois-i kormányzót

<p>Alkotmányos felelősségre vonási eljárás keretében Illinois állam törvényhozói elmozdították hivatalából csütörtökön az állam korrupcióval vádolt kormányzóját. Rod Blagojevich ellen az volt a legfőbb vád, hogy személyes hasznára áruba bocsátotta az elnökké választott Barack Obama megüresedő szenátori helyét. Az állam szenátusa 59-0 arányban szavazott a kormányzó hatalmának elvétele mellett.</p>

A szenátorok döntése szerint a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával, ezért kell távoznia posztjáról. Patrick Fitzgerald államügyész különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormányzó úgy próbálta meg eladni a szenátori helyet, hogy jól tudta: egy ideje már nyomoznak utána, korrupciós vádak miatt. Blagojevich ugyanis állítólag már régóta "kereskedett" különféle információkkal, üzleti lehetőségekkel, valamint hivatali hatalmát felhasználva megpróbált eltávolíttatni egyes chicagói újságoktól olyan szerkesztőket, akik túlságosan bírálták őt és megpiszkálták az ügyeit.

Az 51 éves Blagojevich egyébként 2002-ben azzal győzött a kormányzói választáson, hogy harcot hirdetett elődje, George Ryan korrupt politikája ellen - Ryan jelenleg több mint hatéves börtönbüntetését tölti, amit vesztegetés miatt kapott. A magát mindvégig ártatlannak valló Blagojevich kormányzói székébe most eddigi helyettese, Pat Quinn került, míg a volt kormányzót a szenátus eltiltotta a politikai hivatal viselésétől az államban.

Ezek is érdekelhetik