Friss hírek

2009.01.22. 08:13

EGÉSZSÉG - A tisztább levegő meghosszabbítja az életet

<p>A városok légszennyezettségének csökkentése mérhetően meghosszabbítja a várható élettartamot - derül ki amerikai statisztikákból. Az Egyesült Államok 51 városában a tiszta levegő átlagosan 5 hónappal hosszabbította meg a lakók életét.</p>

A Brigham Young Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy 1980 és 2000 között a vizsgált 51 amerikai városban 3 évvel nőtt az átlagos várható élettartam. Ebből körülbelül 5 hónapot a levegőtisztaság javítása hozott.

A tudósok modern statisztikai módszerekkel kiszűrték az élettartam növekedésének egyéb tényezőit, mint a demográfiai változásokat, a bevándorlást, a jövedelemviszonyok alakulását, a képzettség és a dohányzás hatását.

Azokban a városokban, amelyek azelőtt a legszennyezettebbek közé tartoztak, és ezért többet tettek a levegőminőség javításáért, az élettartam 10 hónappal nőtt.

Az élettartam azokban a helységekben is emelkedett, amelyekben azelőtt is viszonylag jól álltak a levegő tisztasága tekintetében, de tovább javították a helyzetet.

Más tanulmányok alapján valószínűsíthető: az élettartam növekedése a tisztább levegőjű városokban annak köszönhető, hogy csökken a szív- és érrendszeri, valamint a szív- és légzőszervi betegségek előfordulása.

A kutatási beszámoló a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik