Friss hírek

2008.08.28. 12:17

A GVH 171 millióra bírságolt négy étrendkiegészítő forgalmazót

<p>A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) összesen 171 millió forint bírságot szabott ki négy étrend kiegészítőket forgalmazó vállalkozásra csütörtökön. A GVH indoklása szerint a cégek a fogyasztók megtévesztésével gyógyhatást tulajdonítottak a Flavin és az Olimpiq StemXcell nevű készítményeknek, ám állításaikat nem tudták minden kétséget kizáró bizonyítékokkal alátámasztani.</p>

A GVH közleménye szerint a Flavin étrend kiegészítő termékcsalád reklámozása miatt 2007 végén indult versenyfelügyeleti eljárás a Crystal Institute Kft., a Flavinárium Zrt., valamint a Dunai és Társa Bt. ellen. E három vállalkozás egy másik versenyfelügyeleti eljárásban is érintett volt. Ennek során a GVH azt vizsgálta, hogy a StemXcell Kft.-vel kiegészítve megtévesztette-e a fogyasztókat, az Olimpiq StemXcell étrend-kiegészítőről szóló hirdetéseikben.

A GVH mindkét esetben megállapította, hogy a forgalmazó vállalkozások nem rendelkeztek a reklámjaikban megfogalmazott állításaikat alátámasztó tudományos bizonyítékokkal arról, hogy a két terméknek valóban gyógyhatása lenne.

A Flavin termékek reklámozása során közzétett megtévesztő állítások miatt a Crystal Institute Kft. 59,4 millió, a Flavinárium Zrt. 60,9 millió, a Dunai és Társa Bt. pedig 300 ezer forint bírságot kapott.

Az Olimpiq StemXcell reklámozása miatt a StemXcell Kft.-t 10 millió, a Crystal Institute Kft.-t 25 millió, a Flavinárium Zrt.-t 15 millió, a Dunai és Társa Bt. pedig 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a hatóság.

A GVH mindkét esetben is eltiltotta a vállalkozásokat a jogsértő magatartás folytatásától és kötelezte őket arra is, hogy internetes honlapjaikon fél éven át ismertessék a GVH határozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!