Friss hírek

2008.07.18. 13:06

Új menekülttábor Ukrajnában, távol az EU határától

<p>300 ezer eurós (csaknem 70 millió forintos) költséggel újítottak és szereltek fel Csernyigov (Csernyihiv) megyében egy volt tiszti lakótelepet, amelynek területén új menekülttábor nyílt, több mint 500 kilométerre az EU határától. Az intézményt pénteken avatta fel Jurij Lucenko ukrán belügyminiszter.</p>

Mind az Európai Unió, mind pedig a helyi ukrajnai önkormányzatok illetékesei már régóta szorgalmazták, hogy az Ukrajna és az EU határai közelébe telepített ideiglenes menekültszállásokat mielőbb vigyék át az ország belsejébe. A határ közelsége ugyanis arra ösztönözte az odakerült migránsokat, hogy lehetőség szerint újra és újra kísérletezzenek a tiltott határátlépéssel.

Az Európai Unió és Ukrajna között érvényben lévő együttműködési megállapodás keretében az Európai Bizottság több mint 7 millió eurót különített el Ukrajna számára a migráció kezelési potenciáljának fejlesztésére. Az illegális be- és kivándorlók ukrajnai elhelyezését, jogaik érvényesítését illető eljárások színvonalának emelése érdekében tett lépések első szakaszaként újítottak fel, bútoroztak be és szereltek fel a szükséges számítástechnikai és egyéb berendezésekkel egy használaton kívüli katonai tiszti lakótelepet a Csernyigov megyei Rozszugyiv község szomszédságában. A fent említett összegből minderre 300 ezer eurót fordítottak az illetékes ukrán hatóságok. Ez a költség annak az intenzív tanfolyamnak a díját is tartalmazta, amely során a menekülttábor őrei és kiszolgáló személyzete elsajátította a menekültekkel való bánásmód európai szabványait és követelményeit.

A Jurij Lucenko belügyminiszter által pénteken felavatott csernyigovi menekültszállás átadását a kárpátaljai lakosok és önkormányzati illetékesek is türelmetlenül várták, mivel a magyar határtól 27, a szlováktól pedig 42 kilométerre fekvő, Munkács mellett működő ideiglenes menekülttábor már létesítésének pillanatától vitákra adott okot, s a zsúfoltság miatt maguk az ott elhelyezett migránsok is már több ízben tiltakoztak éhségsztrájkokkal. A minisztérium ígérete szerint a Csernyigov mellett most megnyílt intézmény révén a munkácsi tábort a közeljövőben fokozatosan felszámolhatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!