Friss hírek

2008.07.28. 11:40

Tehetséghiány a vezető európai bankokban

<p>Egyes nagy európai bankoknál már néhány éven belül súlyos gondot fog okozni a szakemberhiány. Öt éven belül már nem fognak tudni betölteni számos kulcsfontosságú vezető posztot megfelelő képzettségű emberrel, állapította meg a McKinsey üzleti tanácsadócég.</p>

A McKinsey negyedéves internetes folyóiratának, a McKinsey Quarterlynek júliusi számában megjelent elemezést az EurActiv európai uniós hírportál ismerteti.

A McKinsey 13 nagy európai bank személyzeti vezetőjének megkérdezése alapján vonta le a következtetéseit. Eszerint már 3 éven belül a vezető bankok nem lesznek képesek betölteni a különleges szakképzettséget igénylő legfelső vezető posztok 25-40 százalékát. A McKinsey becslése szerint 3-5 év múlva a bankok felében nem akad majd megfelelő szakember egyes kritikus funkciók beöltésére.

A jelenség egyik oka az, hogy a bankok nagy gyorsasággal terjeszkednek az úgy nevezett feltörekvő gazdaságokban. Nagyon gyakori a bankok felvásárlása vagy összeolvadása. De az is szerepet játszik, hogy a bankbetétekért folyó konkurenciaharc következtében az ügyfelek egyre tájékozottabbak és ügyesebbek, és egyre kevésé hűségesek.

A jelentés szerint a bankok nem fordítanak elég figyelmet a képzésre, a megfelelő szakemberek elcsábítására és megtartására, illetve a rátermett belső káderek továbbképzésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!