Friss hírek

2008.07.22. 14:26

Századvég: Júliusban erősített a Fidesz

<p>Júliusban nőtt a Fidesz szavazótábora, így a két nagy párt támogatottságának a különbsége is - ez derül ki a Századvég - Forsense közös kutatásából. A megkérdezettek több mint a fele a továbbra is negatívan ítéli meg a kisebbségi kormány tevékenységét. Nőtt viszont azoknak a száma, akik mindkét oldallal elégedetlenek. Az 1000 fős mintán elvégzett felmérés azt is kimutatta, hogy a válaszadók 35 százaléka a jelenlegi pártoktól független, harmadik erőt tudná elképzelni az ország élén.</p>

A Századvég és a Forsense közös kutatásának eredményei alapján a két nagy párt között újra nőtt a támogatottsági különbség. A Fidesz szavazótábora két százalékponttal növekedett, míg az MSZP-é egy százalékponttal csökkent. Ha most vasárnap lenne a választás a biztos pártválasztók csaknem kétharmada (65 százalék) szavazna a Fideszre, míg az MSZP-re pontosan az egynegyedük. Az SZDSZ és az MDF is egyaránt 3-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Az össze szavazót figyelembe véve a Fidesz 27, az MSZP 13, az MDF és az SZDSZ pedig 1-1 százalékon áll.

Valamelyest növekedett az elmúlt hónapban a mindkét oldallal elégedetlenek aránya. A megkérdezettek 47 százaléka a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja. A megkérdezettek 44 százaléka az előrehozott választásokban látja a kiutat a jelenlegi politikai helyzetből. A második leggyakrabban említett megoldás a jelenlegi, azaz az MSZP kisebbségi kormányzása Gyurcsány Ferenc vezetésével, míg a harmadik legtöbb szavazatot a korábbi koalíció helyreállítása kapta ebben a kérdésben. A Századvég-Forsense felmérése azt is kimutatta, hogy többségben vannak azok, akik szerint a 2010-es országgyűlési választásokig valószínűbb, hogy fennmarad a kisebbségi kormányzás, mint hogy elbukik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!