Friss hírek

2008.07.22. 13:10

Spanyolországban elfogták az ETA nyolc tagját

<p>A spanyol rendőrség letartóztatta a baszk szeparatista mozgalom, az ETA nyolc tagját kedden kora reggel az ország északi részén, Bilbao közelében.</p>

A letartóztatottak közt van Arkaitz Goikoetxea, a szervezet vezetője valamint a csoport legaktívabb feygveresei is - állítja a rendőrség. A gyanúsítottak letartóztatásában állítólag ujjlenyomat- és DNS-minták is fontos szerepet játszottak.

A Spanyolország északi részén a tengerparton végrehajtott vasárnapi támadásokat is az ETA vállalta magára, de a robbantások során senki sem sérült meg. A BBC madridi tudósítója szerint a hétvégi támadások a szervezet nyári robbantási kampánya kezdetének volt a jele, így jókor jöttek a letartóztatások.

A Baszkföld függetlenségéért negyven éve harcoló szervezet több mint 820 ember haláláért felelős. Az ETA 2007 júniusában fegyverszünetet hirdetett ki, és a most elfogott személyeket vádolják az azóta történt támadások megszervezésével.

Rodolfo Ares, a Baszk Munkáspárt vezetője azt nyilatkozta, hogy " ez egy különleges reggel, mivel ma egy kicsit szabadabbnak érezhetjük magunkat, mert több terroristát is elfogtak".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!