Friss hírek

2008.07.21. 06:14

Rendet tennének a civilek - Világgazdaság

Újra kell gondolni az adományozás szabályozását és a tizenegy éve hatályban lévő közhasznúsági törvényt - mondta a lapnak a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány igazgatója. Gerencsér Balázs közölte, a NIOK kezdeményezésére a magyarországi adománygyűjtő civilszervezetek egy csoportja összefogást kezdeményezett az átláthatóság fejlesztése érdekében. Egyrészt etikai kódexet vagy eljárási normákat alkotnának. Másrészt a tervek között van az 1997. évi közhasznúsági törvény felülvizsgálata. A fő probléma az, hogy a közhasznú cél szerinti felhasználás fogalma nincs eléggé tisztázva, így történhetnek csúsztatások és visszaélések - ismertette az új munkacsoport megállapítását a szakember. Azt is hiányolják, hogy nincs kialakítva a civilszervezetek beszámoltathatóságának egységes rendszere, nincs hozzáférhető közhiteles nyilvántartás.
A Pénzügyminisztérium (PM) és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) még nem kapott hivatalos javaslattervezetet a NIOK-tól. A PM azonban emlékeztetett arra, hogy az szja-felajánlásokról szóló törvény júliusi módosítása egybevág a civilek elképzeléseivel. Az új szabályozás szerint ugyanis az egy százalékot felajánló adózó értesítést kap arról, hogy az összeg célba jutott - ez pedig segíti az átláthatóságot.
A közhasznúság kapcsán az IRM szerint a kívánt garanciát leginkább a nyilvánosság adhatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!