Friss hírek

2008.07.28. 19:39

Megölték az Al-Kaida vegyi fegyver szakértőjét?

<p>Pakisztáni hírszerzők információi szerint meghalt hétfőn az al-Kaida fő bomba-, vegyi és biológiaifegyver-szakértője egy amerikai légicsapásban Pakisztán törzsi területén. Az egyiptomi Abu Khabab fejére az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki. Halálhírét hivatalosan még nem erősítették meg.</p>

Egy magas rangú pakisztáni hírszerzőtiszt az AFP francia hírügynökségnek névtelenül nyilatkozva közölte: úgy hiszik Abu Khabab meghalt a légicsapásban. Korábban tisztviselők azt állították, hogy három arab fegyveres és három pakisztáni fiú halt meg, miután rakéták csapódtak egy mecset mellett lévő házba. A rakétákat feltehetően egy amerikai robotrepülőről lőtték ki.

Az AFP-nek nyilatkozó hírszerzőtiszt elmondta, hogy a lebombázott ház volt a vegyi fegyver szakértő búvóhelye, és olyan információkat kaptak, hogy az al-Kaida tag volt a támadás célpontja. Az Egyesült Államok egyelőre nem erősítette meg a nagy fogásnak számító Abu Khabab haláláról szóló hírt, míg a pakisztáni hadsereg szóvivője azt közölte, hogy még nem kaptak megbízható információt az állítólagos halálhírről. 2006 januárjában már jelentek meg olyan hírek, hogy a férfi egy légicsapásban meghalt, de ez az információ később hamisnak bizonyult.

Az 1953-ban született Midhat Murszi el-Szájid Umárt, aki az Abu Khabab al-Maszri nevet használta a terrorszervezetben, az al-Kaida legfőbb robbantási szakértőjének, valamint vegyi fegyver és biológiai fegyver szakértőjének tartják, aki a Derunta kiképzőtáborban oktatta a szervezet fegyvereseit. A tábor azután vált széles körben ismertté, hogy a CNN amerikai hírtelevízió bemutatott egy ott készült felvételt, amin az látható, ahogy al-Kaida tagok kutyákon tesztelik egy vegyi fegyver, valószínűleg egy ideggáz hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!