Friss hírek

2008.07.30. 16:51

Elengedték a két letartóztatott svájcit Líbiában

<p>Szabadon engedték a líbiai hatóságok azt a két svájci állampolgárt, akiket Moamer Kadhafi fiának és menyének genfi letartóztatása után vettek őrizetbe Líbiában - közölte a tripoli svájci nagykövetség szerdán, hozzátéve, hogy mindketten megfelelő egészségügyi állapotban van.</p>

A két ország közötti viszony akkor romlott meg, amikor a svájci rendőrség július 15-én egy genfi hotelben őrizetbe vette a 32 éves Hannibal Kadhafit és feleségét, mert állítólag megütötték a szálloda egyik alkalmazottját. Bár mindkettőjüket rövid időn belül szabadon engedték, Líbia megtorlásul letartóztatott két svájci állampolgárt, akik állítólag megsértették a bevándorlási szabályokat. Svájc líbiai követsége szerint a két svájcit kedden este engedték szabadon a börtönből, és jelenleg a követség épületében tartózkodnak. Az alpesi ország külügyminisztere szerint azonban egyelőre nem kaptak engedélyt Líbia elhagyására.

A berni külügyminisztérium szerint Líbia Kadhafi fiának szabadon engedése után is folytatja a megtorló intézkedéseket, amelyek során Tripoli visszahívta svájci követét és felfüggesztette a svájci állampolgárok számára a vízumkiadást. Líbia emellett csökkentette a két ország közötti légijáratok számát, bezáratta a Nestlé és az ABB helyi irodáit, és szüneteltette olajszállításait Svájcnak.

Utóbbi intézkedést ugyan Tripoli már visszavonta, ám a légikapcsolatok felújítására várhatóan még néhány napot várni kell. A svájci külügyminisztérium pedig továbbra is azt tanácsolja az állampolgároknak, hogy ne utazzanak az afrikai országba. Tripoli eközben ugyancsak eltanácsolja a svájci utazástól a líbiaiakat, mondván: "önkényes intézkedések" várhatnak ott rájuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!