Friss hírek

2008.07.25. 13:49

Ciprus szeptembertől az újraegyesítés útján?

<p>A megosztott sziget két vezetője megegyezett, hogy szeptember 3-án elindítják az újraegyesítésről szóló megbeszéléseket - tudatta az ENSZ. A bejelentés az után hangzott el, hogy a két vezető, a görög ciprusi Demetrisz Krisztofiasz és a török ciprusi Mehmet Ali Talat két órás megbeszélést folytatott az ENSZ által ellenőrzött határzónában.</p>

"A tárgyalások célja egy mind a két fél számára, kölcsönösen elfogadható megoldást találni a Ciprus-problémára, ami biztosítja a görög és a török ciprióták érdekeit is" - mondta Taye-Brook Zerihoun, a ciprusi ENSZ-misszió vezetője, hozzátéve, hogy minden lehetséges megoldásról mindkét közösség külön-külön népszavazáson fog véleményt nyilvánítani.

Az 1974 óta megosztott szigeten a két fél közötti, újraegyesítésről szóló tárgyalások 2004 óta álltak egy helyben, miután akkor a görög ciprióták visszautasítottak egy a török ciprusiak által támogatott ENSZ-béketervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!