Friss hírek

2008.07.18. 17:08

Blokád több békési dinnyekereskedő ellen

<p>Négy Békés megyei dinnyekereskedő telephelye köré blokádot vonnak a termesztők péntek délutántól - mondta a Független Hírügynökségnek a szervező, Karsai József szocialista országgyűlési képviselő. A gazdák azt követelik, hogy sehol se kínáljanak bruttó 30 forintnál kevesebbet a dinnye kilójáért. A blokádot jövő pénteken kiterjesztik, ha a többi kereskedő nem emel felvásárlási árain.</p>

A gazdák péntek délutántól vonják blokád alá a Békés megyei Meggyesegyházán, Kunágotán, Nagybánhegyesen és Magyarbánhegyesen azoknak a dinnyekereskedőknek a telephelyeit, amelyek nem hajlandók legalább bruttó 30 forintot fizetni egy kiló dinnyéért - mondta a Független Hírügynökségnek az akció szervezője. Karsai József szerint ezeknél a kereskedőknél remény sincs arra, hogy emeljék a felvásárlási áraikat.

Azok a kereskedők, akiket most nem érint a blokád, de továbbra is túl alacsony áron veszik át a dinnyét, jövő péntekig kaptak haladékot a termelőktől. A termelők pénteken délután a Békés megyei Magyarbánhegyesen döntöttek a blokád mellett.

A termelők azután döntöttek a blokád mellett, hogy egy csütörtöki fórumon kiderült: néhány dinnyekereskedő miatt körülbelül 4 milliárd forint kára keletkezhet a gazdáknak. A fórumon 24 dinnyefelvásárló vett részt, akik egymásra mutogatva mondták el, hogy pontosan kik azok, akik akár a "zsarolástól" sem riadnak vissza, hogy potom árért, sőt, olykor ingyen jussanak a termelőktől dinnyéhez. A gazdák ezután döntöttek a blokád mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!