Friss hírek

2007.11.08. 19:21

Zsúfoltság a baranyai szülészeteken

<p>Baranya megyében több mint felével csökkentették korábban a szülészeti ágyakat, ezért zsúfolttá váltak a szülészetek. Szinte mindig többen fekszenek az osztályokon, mint amennyi hely van, a szülőszobákra folyamatosan hozzák a vajúdó édesanyákat. Szakemberek szerint a zsúfoltság sem az orvosoknak, sem a kismamáknak nem jó.</p>

Baranyában a siklósi és komlói kórházban megszűnt a szülészeti osztály a tavaszi átszervezéskor, Mohácson és Szigetváron pedig jelentősen csökkentették az ágyak számát. Pécsett a megyei kórházban 60-ból 22 ágy maradt meg, a szülészeti klinikán pedig a korábbi 93 helyett 60 ágyon tudják elhelyezni a kismamákat.

A szülések nem tervezhetők, és ez időnként majdnem megoldhatatlan probléma elé állítja a kórházakat - mondta a Független Hírügynökségnek Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Néha pótágyakra kell fektetni az édesanyákat. A pécsi szülészeti klinikán átlagosan 5-10 szülés van egy nap alatt, de gyakran előfordul, hogy akár 18-20 csecsemő is a világra jön. A zsúfoltságot úgy próbálják csökkenteni, hogy előbb hazaengedik a kismamákat, ha lehet, vagy elhalasztják a nem sürgős nőgyógyászati beavatkozásokat - tette hozzá az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!