Friss hírek

2007.11.08. 12:29

World Science Forum: radikális szemléletváltás

<p>Radikális szemléletváltást sürgetett a környezetvédelem területén a magyar, a horvát, az osztrák és a görög elnök a World Science Forum budapesti ülésén. A találkozást kétévente rendezik meg a magyar fővárosban. A résztvevők az ökológiai, a gazdasági, valamint a globális kérdéseket vitatják meg.</p>

Sólyom László magyar köztársasági elnök a Forum nyitónapján tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a világon hatalmas ütemben nő a gazdaság, az ipar termelése, ezzel pedig egyelőre nem tud lépést tartani a környezetvédelem. Az elnök az államok felelősségét hangoztatta, mint mondta, az országok hozhatnak törvényeket és köthetnek nemzetközi szerződéseket a környezetvédelem érdekében. Sólyom László kiemelte: az ENSZ keretén belül egy világméretű szervezetet kell létrehozni a környezet védelmében, olyan testületet, amelynek erős jogosítványai vannak.

Stipe Mesic horvát elnök szerint az emberekbe kell fektetni, hiszen az ember az, aki beavatkozik a természet rendjébe és az ember az, aki kijavíthatja saját hibáit. Úgy vélte, a természeti erőforrásokat csak úgy lehet a jövő nemzedékeinek megőrizni, ha a fejlett és kevésbé fejlett, a gazdag és szegény országok konszenzusra jutnak.

Heinz Fischer osztrák elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy minden probléma határon átnyúló probléma, így a megoldásnak is annak kell lennie. Mint fogalmazott, az európai bajokra európai válasz, a globálisokra pedig globális megoldás kell. Fischer aggasztónak nevezte, hogy minden egyes környezetvédelemre költött euróra két, fegyverkezésre költött euró jut.

Karolos Papoulias görög elnök azt mondta, a környezet védelme a demokrácia lényege. Úgy vélte, fel kell venni a harcot a nagy gazdasági érdekekkel szemben a természet megóvása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!