Friss hírek

2007.11.18. 12:50

Visszaadták a nyomozók az ellopott holland jachtot - bűnszervezet lehet a háttérben, folytatódik a nyomozás

<p>Visszakapta hajóját az a holland tulajdonos, akitől szeptember közepén lopták el jachtját Hollandiában. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai vasárnap délelőtt adták át a vízijárművet a tulajdonos képviselőjének a Kopaszi gátnál lévő vízirendészeti őrs kikötőjében. A bűncselekmény mögött feltehetően egy nagyobb bűnszervezet áll. A magyar és holland tolvajok ügyében még nyomoznak. A rendőrök kábítószeres ügyben is nyomoznak a már elfogott hét gyanúsított ellen, akiknek az előzetes letartóztatását januárig hosszabbította meg a bíróság.</p>

Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tulajdonos képviselőjének visszaadott jacht értéke a szakértők szerint 101millió forint. A hét gyanúsított előzetes letartóztatásban van, a bíróság október végén hosszabbította meg januárig az előzetesüket. A jachtot valószínűleg el akarták adni, iratait és különböző ismertetőjegyeit is meghamisították. A nyomozás még tart, nagy értékre elkövetett lopás a gyanú. Ezen kívül nyomoznak a kábítószerek ügyében is és a lopás szervezettsége miatt felmerült, hogy a háttérben egy bűnszervezet áll.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a hajót Hollandiából lopták el még szeptemberben. Komáromnál szeptember 21-én tűnt fel a tengeri hajózásra való luxusjacht. Mivel nem voltak rendben a papírjai, a rajta lévő hat embert - öt magyart és egy holland-magyar kettő állampolgárt - a rendőrök elfogták. Az ügybe bekapcsolódott a Nemzeti Nyomozó Iroda és az Europol is. Az elfogások után házkutatásokat is tartottak a hat embernél és egy hetedik, holland férfinél is, akit kapcsolatba hoztak a csapattal. Őt egyébként a hajó megtalálásának napján az M7-es utópálya egyik benzinkútjánál fogták el. A lakásokban összesen 4200 darab ecstasy tablettát és 800 gramm amfetamin port - speedet - találtak.

A most visszaadott hajóról a vízirendőrök azt mondták, hogy a luxusjacht nagy merülése és méretei miatt inkább tengerre való, a Dunán kevés hasznát vehették volna a tolvajok, vagy akinek eladták volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!