Friss hírek

2007.11.15. 14:09

Veszélyesanyag megsemmisítő busz - magyar találmány

<p>A veszélyes anyagok helyben megsemmisíthetők azzal a hulladék feldolgozó busszal, amelyet magyar feltaláló fejlesztett ki. A berendezés segítségével elkerülhető az ártalmas anyagok szállítása, ráadásul a végtermék újrafelhasználhatóvá válik.</p>

Míg más hulladékmegsemmisítők a veszélyes anyagok a térfogatát csökkentik, hogy a lerakókban több férjen el belőlük, addig a busz, pl. a gyógyszereket, festékeket, vagy a háztartásokban keletkezett színes üvegeket újrafelhasználhatóvá teszi. A berendezés bárhova szállítható, így a veszélyes anyag helyben, körülményes és költséges szállítás nélkül megsemmisíthető.

Mikola Andor, feltaláló a Független Hírügynökségnek elmondta: a megsemmisítésre szánt anyagokat mikroméretűvé darabolják, és üvegzúzalékhoz keverik. Adalékok hozzáadásával összeolvasztják őket, majd megszilárdítják. A háztartási üvegből keletkezett végtermék téglakészítéshez felhasználható, a veszélyes anyagokat magába záró üveg, pedig útalapba építhető. A berendezés egy óra alatt egy tonna anyag megsemmisítésére képes. Bármilyen veszélyes anyag megsemmisíthető vele, amely nem robbanásveszélyes.

A találmány Németországban, a találmányi kiállításon első díjat kapott. A technológia minősítését a közeljövőben kezdik meg, ugyancsak Németországban.

Egy busz készült el eddig, amelyet a jövő év elejétől bérelhet bárki. A körülbelül 15 millió forintos beruházással készülő berendezés sorozatgyártása csak akkor kezdődik, ha igény lesz rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!