Friss hírek

2007.11.15. 17:01

VASUTASSZTRÁJK - Távoli álláspontok az elégséges szolgáltatásról

<p>Egyelőre nincs megállapodás a vasúttársaságok és a szakszervezetek között a jövő szerdai hat óra hosszúságú sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A csütörtökön elkezdett egyeztetés első napja után meglehetősen távoliak az álláspontok - derül ki a MÁV közleményéből.</p>

A két legnagyobb vasutas szakszervezet november 21-én reggel hat óra és dél közötti időre hirdetett meg munkabeszüntetést a 38 vasúti szárnyvonal megszüntetése ellen tiltakozva. A sztrájk érinti a személyi és az árufuvarozást is, csaknem 1200 vonatot.

A vasúttársaságok, a hálózatot üzemeltető MÁV, a személyszállító MÁV Start, és az árufuvarozó MÁV Cargo olyan menetrend kialakítását kérte, amely csökkentett szolgáltatással, de kiszámítható vonatközlekedést tesz lehetővé. Ennek jegyében a sztrájk kezdete előtt elindított személyvonatok végállomásukig mennének, a hat órás munkabeszüntetés idején pedig a fővonali belföldi távolsági járatokon egy-egy pár InterCity, gyors- és személyvonat indulna. A budapesti és elővárosi szakaszokon hétvégi menetrend lépne életbe, a mellékvonalakon pedig három pár szerelvény közlekedne. A nemzetközi járatokat mentesítenék a sztrájk alól. A tehervonatok esetében 80 százalékos teljesítés lenne a minimális szolgáltatás a társaságok szerint.

A szakszervezetek viszont csak azt fogadták el, hogy a sztrájk előtt elindult vonatok még menjenek végig az úton, de a munkabeszüntetés alatt egyetlen járatot sem indítanának el. A három vasúti cég elfogadhatatlannak tartja ezt, mert éppen a reggeli csúcsforgalomban szűnne meg teljesen vonatközlekedés.

Az egyeztetést hétfőn, két nappal a sztrájk előtt folytatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!