Friss hírek

2007.11.07. 15:11

Vasutassztrájk - Szombaton éjfélig lehet visszaigényelni az IC és IP pótjegyek árát

<p>Szombaton éjfélig lehet visszaigényelni a sztrájk miatt kimaradt vonatok és a késett járatok utasainak pót- és helyjegyek árát. A vasúttársaság közlése szerint a szerdai sztrájk után a menetrend teljes egészében csak csütörtök hajnalra áll helyre. A MÁV szerint a vasutasok 50-60 százaléka, a szakszervezetek szerint a dolgozók 80 százaléka vett részt a sztrájkban.</p>

A MÁV Zrt. közlése szerint csak napok múlva lehet megtudni, hogy mekkora bevételkiesést okozott a szerda reggeli munkabeszüntetés, mert a különböző hely- és pótjegyek árát szomaton éjfélig lehet visszaigényelni. Azok kapják vissza teljes menetjegy, pót- és helyjegy árát, akik már a vonat indulása előtt lemondták az utat és három napon belül bejelentik. Az elmaradt IC és IP vonatokra szóló pót- és helyjegyeket szintén kezelési költség levonása nélkül visszaadják. Elmaradt nemzetközi vonatoknál a Magyarországon váltott összes jegy árát visszakaphatja az utas, más társaságnál váltot jegyeket azonban az adott vasúttársaságnál kell igazoltatni. A hazai IC és IP pótjegyek árát a tervezett célállomáson, három napon belül fizeti vissza a vasúttársaság.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint a vasutasoknak körülbelül 50-60 százaléka vett részt a sztrájkban. Simon Dezső, a Vasutasok szakszervezetének elnöke korábban azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy a részvételi arány 80 százalékos volt.

A sztrájk több mint 600 vonatot érintett. A 3502 forgalomirányító közül 1728-an sztárjkoltak, az 1883 karbantartó közül 804-en. A MÁV Start zrt. 507 pénztárosa közül 148 lépett sztrájkba, a 651 jegyvizsgálóból 425 vett részt a munkabeszüntetésben.

A vasúttársaság információi szerint a munkabeszüntetés ideje alatt több állomáson is dolgoztak a vasutasok. így több vonat elindult a Déli- és Kelenföldi pályaudvaron, Újszáz, Rákos és Kőbánya állomásokon és a Dél-balatoni területen. Teljesen szünetelt a forgalom a Nyugati- és Keleti pályaudvarokon, Emőd, Nyékládháza, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza, Békéscsaba, Győr és Hegyeshalom állomásokon.

Késésekre, járatkimaradásokra estig, de inkább csütörtökön hajnalig lehet számítani. A forgalomirányítók folyamatosan dolgoznak a menetrend helyreállításán, főleg az elővárosi közlekedésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!