Friss hírek

2007.11.30. 09:32

Vallási okokból utasította el az életmentő kezelést egy 14 éves amerikai fiú

<p>Életét vesztette egy leukémiában szenvedő 14 éves amerikai fiú, aki szülei tiltakozása ellenére vallásos okok miatt visszautasította az életmentő vérátömlesztést, jelentette csütörtökön egy amerikai újság. A fiú döntését Washington állam megtámadta, de a bíróság szerda reggel elutasította a kényszerkezelést. A Jevoha Tanúi nevű szervezethez tartozó fiú aznap este a kórházban meghalt.</p>

A 14 éves Dennis Linberg orvosai szerint vérátömlesztésre lett volna szüksége, hogy túlélje az életmentő kezelést, de ehhez a fiú vallási okokból nem járult hozzá, írta a Seattle Post-Intelligencer című lap. Döntését támogatta nagynénje is, aki négy éve lett a fiú gyámja, miután a gyerek apját kábítószer-birtoklás miatt börtönbe zárták. A nagynéni szintén a Jehova Tanúi nevű keresztény szervezet tagja, amely istentelennek tartja a vérátömlesztés.

Dennis döntését az állam bíróság előtt támadta meg, de a bíró végül úgy határozott, hogy a beteg fiú elég idős ahhoz, hogy tisztában legyen döntésének következményeivel. John Meyer bíró szerint senki sem kényszeríttette a fiút a kezelés visszautasítására, és az öngyilkosság lehetőségét is elvetette.

A fiú apja az újságnak nyilatkozva elmondta, hogy sokkolta a bíróság szerdai döntése, de miután meglátogatta fiát a kórházban, úgy döntött, hogy nem fellebbez az ítélet ellen. Dennis kedd óta eszméletlen állapotban feküdt, és orvosai szerint agykárosodást szenvedett. A fiú szerda este halt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!