Friss hírek

2007.11.29. 07:55

Újra felmegy a függöny a Broadway-n

<p>A Broadway producerei és a sztrájkoló színpadi dolgozók helyi idő szerint szerda éjjel megegyeztek a béremelésekről - közölte az AFP francia hírügynökség. A producerek közleménye szerint csütörtök este már újra lesznek előadások New York híres színházi negyedében.</p>

A november 10-én kezdődött munkabeszüntetés több millió dolláros veszteséget okozott a színházaknak. A dolgozók akkor azért döntöttek a sztrájk mellett, mert június óta nem tudtak megegyezni a fizetésemelésről.

A november az egyik legfontosabb hónap a Broadway-n: ekkor van a legtöbb bemutató. A munkabeszüntetés ezért érzékenyen érintette a színházakat. 2003-ban is több tucat előadás maradt el: akkor a zenészek sztrájkoltak négy napon át.

Az amerikai forgatókönyvírók továbbra is sztrájkolnak. Eddig olyan népszerű sorozatok lettek a munkabeszüntetés áldozatai, mint a Született feleségek és a 24.

Európai filmesek szerdán szimpátiatüntetést tartottak Berlinben, Londonban és Párizsban. Hasonló demonstrációkat terveznek Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

A hollywoodi forgatókönyvírók november 5-én kezdtek sztrájkolni, hogy nagyobb részt kapjanak a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. Az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) 12 ezer tagot számlál. A szövetség 1984-ben alábecsülte a videófilmek népszerűségét és beleegyezett abba, hogy minden film után csak 3 centet kapjanak az írók. Legutóbb 1988-ban volt írósztrájk Hollywoodban, akkor 5 hónapig tartott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!