Friss hírek

2007.11.28. 16:19

Újra felbukkant Romániában a madárinfluenza vírusa

<p>Újra madárinfluenza vírust jeleztek Romániában - állítják a román hírügynökségek. A hírek szerint a Duna-deltában levő Murighiol faluban talált döglött háziszárnyasoknál fedezték fel a fertőzést. A Tulcea (Tulcsa) megyei állategészségügyi hatóság azt állítja: az eredmények a múlt évben eltűntnek hitt madárinfluenza vírus H5N1 alfaját mutatták ki. A hatóságok tájékoztatása szerint az érintett háztáji gazdaságnál minden szárnyast leöltek már és fertőtlenítették a területet.</p>

A falut egyelőre nem helyezik karantén alá, azonban folyamatosan ellenőrzik a kivezető utakat. Betiltották a szárnyasoknak a közúti szállítását, és a csirkehús forgalmazását. Csütörtöktől megkezdik a lakosság beoltását is.

A román hatóságok már tájékoztatták az Európa Bizottságot az újabb fertőzésről, ahol az eredmények megerősítésére várnak.

Romániában 2005-ben jelent meg a madárinfluenza vírusának H5N1-es alfaja. Múlt év őszéig megközelítőleg 1,5 millió háziszárnyast vágtak le és égettek el országszerte. Az utolsó gócpontot múlt év októberében számolták fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!