Friss hírek

2007.11.28. 17:05

Újabb 71 kiemelt uniós támogatású projeketet fogadott el a kormány

<p>Az uniós támogatású, kiemelt projektek közül újabb 71-et fogadott el a kormány szerdán délelőtt. Ez 135 milliárd forintos beruházást jelent, amely 200 milliárdnyi fejlesztést indít el - jelentette be Székesfehérváron Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, és Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Az európai uniós támogatásból egyebek mellett fel- és újjáépülnek termálfürdők, megújulnak a királyi városok műemlékei, újabb utakat adnak át, valamint folytatódhat a kórházak fejlesztése.</p>

Az uniós támogatásnak köszönhetően megújul egyebek között a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely. A világ első makett városaként megépülhet a középkori Fehérvárt bemutató fél futballpályánál nagyobb modell, valamint az egykori koronázó bazilika egy hajója - jelentette be Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere.

A támogatott projektek egy része a turizmus fejlesztését szolgálja. Ilyen például a büki gyógyfürdő fejlesztése, a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely és Királyi Sétány építése, a máriapócsi bazilika rekonstrukciója, vagy a nyíregyházi állatkert fejlesztése.

A támogatások közül összegét és jelentőségét tekintve is kiemelkedik a Záhony és térségének gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag, amely megvalósulása után a város Európa keleti kapujává válhat. Folytatódik a közlekedés fejlesztése: felújítják például a Margit-hidat, ezen kívül számos alsóbbrendű utat is, főként a hátrányos helyzetű térségekben.

A most elfogadott projektek egy része az e-közigazgatás fejlesztését szolgálja, míg jut támogatás a megkezdett kórházi fejlesztések folytatására is.

Bajnai Gordon, önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta: ez a 135 milliárd forintos uniós támogatás 200 milliárd forintnyi beruházást indít el az önrészekkel, finanszírozásokkal együtt. Olyan fejlesztéseket fogadtak el, amelyek a foglalkoztatást az ország gazdasági növekedését szolgálják. Júliusban döntöttek korábban kiemelt projektekről, akkor 258 fejlesztést fogadtak el, legközelebb januárban döntenek kiemelt uniós pályázatokról. 216 projekt közül most pedig 71-et fogadott el a kormány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!