Friss hírek

2007.11.07. 20:39

Szükségállapot a grúz fővárosban

<p>48 órás szükségállapotot hirdettek ki szerdán Grúzia fővárosában azután, hogy az ellenzéki tüntetők a biztonsági erők egységeivel csaptak össze. Zurab Nogaideli kormányfő azt mondta: a korlátozást akkor oldják föl, ha normalizálódik a helyzet. Hozzátette: azért kellett szükségállapotot hirdetni Tbilisziben, mert a tüntetők államcsínyt akartak végrehajtani. A kormányfő bejelentése előtt nem sokkal a rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal oszlatta föl az ellenzéki tüntetést a fővárosban. Az ellenzéket támogató televízió adása pedig megszűnt, amikor a speciális alakulat egységei behatoltak a székházba.</p>

Mihail Szaakasvili grúz elnök televíziós beszédében az orosz titkosszolgálatokat vádolta meg azzal, hogy a tüntetést megszervezték. A moszkvai külügyminisztérium visszautasította a vádakat és provokációnak nevezte azt. A tárca szerint a grúz elnök kijelentésével belpolitikai gondjairól akarja elterelni a figyelmet.

A nap folyamán több orosz diplomatát is kiutasítottak Grúziából. Tbiliszi egyúttal hazahívta moszkvai nagykövetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!