Friss hírek

2007.11.20. 19:43

SZTRÁJK - Bizonytalan a vonatok indulása

<p>Nincs megállapodás az elégséges vasúti szolgáltatásokról, így bizonytalan, hogy reggel 6 órától délig hány vonat áll le, illetve nem indul el az érintett 1300-ból. Várhatóan csak másnap közlekedik majd minden járat menetrendszerint.</p>

A vasutasok szerda reggel 6 órától délig sztrájkolnak. A munkabeszüntetés alatt és azt követően késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. Az utasoknak arra is fel kell készülniük, hogy a sztrájk kezdete előtt induló vonatok nem érkeznek meg célállomásukra, ezek útközben várakoznak majd. A munkabeszüntetés körülbelül 1300 vonatot érint.

A MÁV-START Zrt. a korábbi és a keddi egyeztetéseken is azt szerette volna elérni, hogy a sztrájk kezdete előtt menetrend szerint induló személyszállító vonatok a teljes útvonalon, a végállomásukig közlekedjenek, továbbá valamennyi nemzetközi vonat közlekedjék a munkabeszüntetés ideje alatt is. Ezeket a kéréseket a szakszervezetek nem kívánták teljesíteni.

A vasúttársaság a pályaudvarokon tájékoztatja az utasokat, de a munkabeszüntetés miatt a jegykiadás bizonytalan lesz. A MÁV-START a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló, előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül visszatéríti, ennek részletei a MÁV-START Zrt. közleményében, a társaság honlapján (www.mavstart.hu) olvashatók.

A sztrájktörvény alapján a személy- és vagyonvédelemről a munkabeszüntetés időtartama alatt is gondoskodni kell. A jogszabálynak megfelelően az utas-biztonság, a vagyonvédelem, valamint a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedését a sztrájk ideje alatt is biztosítják.

A MÁV Cargo a sztrájk ideje alatt 32 tehervonat közlekedtetését kérte az érdekvédőktől, azonban a szakszervezetek ehhez sem járultak hozzá. A sztrájk ideje alatt a MÁV hálózatán ezért a tehervonatok közlekedése is bizonytalan lesz - derül ki a vasúttársaság közleményéből.

A MÁV szerint egyelőre nem tudni, mikor állhat helyre a rend a 6 órás munkabeszüntetés után. A szervező szakszervezetek korábban azt mondták: legalább egy nap kell ehhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!