Friss hírek

2007.11.20. 13:44

SZTRÁJK - Baranyában a Pannon Hőerőműben is sztrájkolnak holnap

<p>Baranya megyében a buszok közlekednek szerda reggel, de a vonatok, akárcsak az ország más részein, itt sem járnak délig a vasutasok sztrájkja miatt. Pécsett az általános iskolák több mint felében lesz munkabeszüntetés. A Pannon Hőerőműben 10 százalékkal kevesebb áramot termelnek szerdán.</p>

A Dél-Dunántúlon tárgyalnak még a vasutasok az elégséges szolgáltatásról. Itt is a szárnyvonalak tervezett megszüntetése ellen és munkahelyeik védelmében sztrájkolnak a MÁV dolgozói szerda reggel 6 órától 12-ig. A dél-dunántúli volán-társaságok dolgozói nem sztrájkolnak szerdán. Tolna megyében a Gemenc Volán alkalmazottai dolgoznak, sőt, ha kell, kisegítik járataikkal az érintett vasúti szakaszok közlekedését. Baranyában is zavartalanul járnak majd a buszok. Somogy megyében szintén nem sztrájkolnak a volános dolgozók. Azt, hogy csatlakoznak-e a jövő keddre tervezett Volán-sztrájkhoz, még nem tudták megmondani az érintett szakszervezetek vezetői.

Dél-Dunántúlon hétfőn délig mérte fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ottani szervezete a sztrájkkészséget. Nagy Erzsébet, a szervezet szóvivője úgy tájékoztatta a Független Hírügynökséget: nagyon eltérő a sztrájkolók aránya, 0 és 80 százalék között van.

A pécsi általános iskolák 22 intézményegységéből 12-ben lesz sztrájk, ötben várhatóan nem demonstrálnak, hétről egyelőre nincs adat. A 21 középiskolából 11-ben sztrájkolnak szerdán, négyben nem - tájékoztatta a Független Híröügynökséget Póla József, az önkormányzat főosztályvezetője. Baranya megyéből eddig egyedül Sellyéről jelezték, hogy nem sztrájkolnak, de a támogatást kifejező kék szalagot viselik majd a pedagógusok.

Kaposváron két intézményben, egy általános iskolában és egy középiskolában biztosan lesz sztrájk, Marcaliban is, ott egy középiskolában. Szekszárdon a Garay általános iskolában 6 órás, teljes körű sztrájk lesz, vagyis minden dolgozó részt vesz benne. Nagyobb arányú részvétel várható a Bezerédj Középiskolában is.

Baranya, Somogy és Tolna megye szociális intézményeiben várhatóan nem lesz sztrájk, de a szolidaritást jelző kék szalagot kitűzik a dolgozók.

A Pannon Hőerőmű is csatlakozott a sztrájkhoz Pécsett. Szerdán csökkentett menetrendben dolgoznak, 10 százalékkal kevesebb áramot termelnek majd. Ez azonban észrevehetetlen lesz a fogyasztóknak, a kieső mennyiséget az ország más erőműveiből pótolják. Paksi Atomerőműben nem sztrájkolnak, csak a budapesti, esti demonstrációhoz csatlakoznak - tájékoztatta a független Hírügynökséget Berkes István, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. Szerda délután három busszal indulnak majd el a fővárosba - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!