Friss hírek

2007.11.06. 17:15

Szorosabbra fűzi a viszonyát az EU Szerbiával

<p>Az Európai Bizottság szorosabbra fűzi kapcsolatát Szerbiával - jelentette be a bővítésért felelős biztos kedden Brüsszelben. Olli Rehn azután beszélt erről, hogy a Hágai Nemzetközi törvényszék főügyésze közölte: javult a bíróság és Belgrád együttműködése, a jelenlegi szerb kormány valóban tesz is azért, hogy kézre kerítse, akiket háborús bűnökkel vádolnak.</p>

"Úgy döntöttem, hogy a stabilizációs és társulási megállapodást szerdán parafálhatjuk"- fogalmazott a biztos. Ez a jogi lépés előzi meg a dokumentum hivatalos aláírását. A parafálás ugyanakkor nem jár kötelezettségekkel. Brüsszel további erőfeszítéseket vár a szerbektől, de azt is jelezni akarta: értékelik Belgrád eddigi lépéseit. " Ez nem jelenteni az út végét. A Hágai Törvényszékkel való együttműködés nem torpanhat meg. Hiszen bőven van még tennivalója ezen a téren Szerbiának, hogy aztán alá is írhassuk a stabilizációs és társulási megállapodást"- hangsúlyozta Olli Rehn.

Szerbia uniós integrációjának a feltétele a törvényszékkel való teljes együttműködés. Carla del Ponte főügyész korábban rendre borúlátó nyilatkozatokat tett, és elégedetlen volt Belgráddal. Emiatt meg is akadt a balkáni állam közeledése az EU-hoz. Mostani nyilatkozat után azonban újra indulhat a folyamat. A főügyész egyébként akkor lenne elégedett, ha végre Hágában lenne Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok, és Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök. A boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békeszerződés megkötése óta nem tudják a két férfit elfogni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!