Friss hírek

2007.11.07. 11:16

Szívátültetésre készül Lech Walesa lengyel ex-államfő

<p>Szívátültetésre készül az első szabadon megválasztott lengyel államfő, Lech Walesa ((leh valensza)). Ezt magára Walesára hivatkozva közölte szerdán a Dziennik ((dzsennyik)) című lengyel napilap. "A műtétre szükség van, ez már eldöntött tény, csak technikai kérdések vannak nyitva" - fogalmazott Walesa.</p>

"Ha ilyen ütemben romlik tovább a szívem, mint most, akkor 2-5 évet bírok ki" - tette hozzá Walesa, aki 1991-1995-ben volt lengyel köztársasági elnök.

Walesa az Egyesült Államokban, a houstoni klinikán tervezi megoperáltatni magát. A műtét 100 ezer dollárba kerül, de az ex-elnök szerint ennyi pénze nincs. "Gyűjtenem kell, különben maguknak kell majd gyűjteniük nekem - koszorúra" - tette hozzá Walesa a tőle megszokott, "eredeti" stílusban.

A lengyel ex-elnök most készül megküldeni Houstonba a megfelelő donor felkutatásához szükséges adatait.

Walesának tavaly ősszel kellett már egy koszorúér-tágítást végezni Milánóban, de a beavatkozás nem hozta meg a kívánt eredményt.

A Gazeta Wyborcza, a legnagyobb lengyel napilap úgy tudja, hogy Walesának fél év múlva beültetnek egy cardioverter-defibrillátort (angol rövidítássel ICD-t), amely érzékeli a szív leállásával fenyegető veszélyes ritmuszavart és olyankor elektromos impulzusokkal helyreállítja a normális szívritmust. A műtétet az észak-lengyelországi Gdanskban fogják elvégezni.

Lech Walesa villanyszerelőként a vezére volt annak a munkástiltakozásnak, amely 1980-ban kis híján megbuktatta Lengyelországban a kommunizmust. Az 1989-es békés rendszerváltási tárgyalásokon ő vezette az ellenzék delegációját. Az első szabad elnökválasztáson pedig ő lett az államfő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!