Friss hírek

2007.11.15. 14:15

SZDSZ: a szocialisták miközben korlátozni akarják egyes magánbefektetők jogait, másoknak kedveznének

<p>Az SZDSZ értetlenül áll azelőtt, hogy egyes szocialista politikusok azért akarják módosítani az egészségbiztosítási törvényjavaslatot, hogy tovább korlátozzák a magánbefektetők jogait és nyereségét, miközben hasonló magáncégek lényegesen nagyobb nyereségét tovább növelnék - áll a liberális párt csütörtöki közleményében.</p>

Az SZDSZ szerint a költségvetési bizottság szerdai ülésén a szocialista képviselők olyan indítványt szavaztak meg, amely kedvezne a gyógyszergyártóknak és jelentősen növelné a betegek és a társadalombiztosítás terheit. A közlemény szerint a tavaly elfogadott gyógyszer-gazdaságossági törvény árversenyre kényszerítette a gyártókat és ezzel igazságosan osztotta meg a gyártók, a betegek és a társadalombiztosítás között kiadások költségeit. A szocialista képviselők javaslata a gyártók versenyének visszafogásával ezt az arányt változtatná meg úgy, hogy azzal csak a gyártók nyernének - áll a dokumentumban.

A szocialisták szerdán a gyógyszer-gazdaságossági törvény két pontjának megváltoztatását javasolták: az eddigi évi négy helyett csak kétszer kelljen licitálni a gyártóknak a gyógyszerárakra, és kapjanak tb-támogatást a referenciagyógyszer áránál drágább gyógyszerek is.

Bár a költségvetési bizottság elfogadta az indítványokat, a kormány szerda esti ülésén elvetette azokat. Az SZDSZ csütörtöki közleményében leszögezte: a liberális párt is nemet mond majd ezekre a javaslatokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!