Friss hírek

2007.11.04. 13:36

Szabadon engednek hét európait Csádban?

<p>Vasárnap várhatóan szabadon engednek 3 francia újságírót és négy spanyol légi utaskísérőt a csádi hatóságok, akiket korábban gyerekrablással és emberkereskedelemmel vádoltak.</p>

Az afrikai országban múlt héten tartóztattak le 16 európait, mert a gyanú szerint több mint 100 gyereket akartak illegálisan Franciaországba szállítani. A vádlottakat foglalkoztató segélyszervezet szerint koncepciós eljárást folyik ellenük. Nicolas Sarkozy francia elnök vasárnap délután Csádba utazik.

A vád alá helyezett 9 francia és 7 spanyol állampolgár a Zoé Bárkája nevű francia segélyszervezet munkatársa. Azzal vádolják őket a csádi hatóságok, hogy a polgárháború sújtotta Szudánnal határos tartományból 103 gyereket vittek az ország fővárosába, hogy később Franciaországba szállítsák őket.

Csád elnöke, Idriss Deby Itno szerint súlyos büntetés vár a vádlottakra, akik, mint azt hétfőn sugalmazta, szervkereskedőknek vagy pedofiloknak akarták eladni a gyerekeket.

A Zoé Bárkája képviselője Párizsban elmondta, hogy a gyerekek darfuri árvák, akiket a csádi és francia kormány tudtával és beleegyezésével akartak elszállítani a nevelőszüleikhez. A szervezet szerint Csád ezzel az eljárással akar jobb pozíciót szerezni egy, az Európai Unióval tervezett tárgyalásra, melynek témája a darfuri válság rendezése lesz.

Az UNICEF csádi képviselője múlt héten azt mondta, a gyerekek valószínűleg nem Darfurból származnak, és nem találtak bizonyítékot arra, hogy tényleg árvák lennének.

A francia kormány közleménye szerint több hónapja figyelmeztették a Zoé Bárkája nevű szervezetet, hogy tevékenységük törvénysértő lehet. Irodáikban házkutatást tartottak a francia rendőrök.

A szudáni Darfurban évek óta polgárháború zajlik a kormányhoz hű milicisták és a helyi lakosság között. Becslések szerint eddig 200 ezer ember vesztette életét a konfliktusban, segélyszervezetek szerint minden 5. percben meghal egy gyerek Darfurban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!