Friss hírek

2007.11.21. 08:56

Sok a romániai beteg a szegedi klinikákon - Délmagyarország

Évek óta több száz külföldi beteg érkezik a szegedi klinikákra kivizsgálásra vagy műtétre. Mindezért busás összegeket hagynak itt a többségében román vagy szerb páciensek. Egyikük azt mondja, míg otthon nem foglalkoztak velük, Szegeden világszínvonalú szakmai tudással rendelkező, felelősségteljes orvosok látják el őket.
A szegedi klinikákon ellátott fizető betegek 60-70 százaléka román állampolgár, a második helyen a szerbek állnak, 10 százalékkal. A klinikák teljes fekvőbeteg-forgalmának jelenleg egy százalékát teszik ki a fizető betegek, azaz évente nagyjából hatszáz páciens érkezik így ellátásra - tudta meg a napilap Záborszki Annamáriától, a klinikai központ finanszírozási osztályvezetőjétől. A főorvosnő a Délmagyarországnak elmondta: a leggyakrabban hagyományosan a szemészeti és a női klinika ellátásait veszik igénybe, de az utóbbi időben egyre többen érkeznek idegsebészeti beavatkozásokra is. Az igénybe vett ellátások közt egyaránt van vizsgálat és műtét. Idén januártól augusztusig 185 millió forint folyt be a klinikai központ kasszájába a fizető betegek ellátásából. Ebből azonban 10-10 millió a plasztikai jellegű beavatkozásokból és a fogászati ellátások technikai költségeiből származik - amit elsősorban hazai betegek fizetnek ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!