Friss hírek

2007.11.03. 09:26

Sárgaság-járvány Nisben

<p>Sárgaság-járvány van a dél-szerbiai Nis városában. Eddig 94 beteget regisztráltak. A kórt a hepatitis A vírus okozza. A fertőző betegek közül 45 embert a városi kórház fertőző osztályán kezelik, a többieket ambulánsan gyógyítják. A b92.net hírportál jelentése szerint a nisi klinikán már nem tudnak újabb beteget fölvenni.</p>

A város Egészségvédelmi intézetének járványügyi munkatársa azt mondta: a betegséget a múlt héten regisztrálták Nis egyik kerületében. Bratiszláv Tiodorovics szerint várható volt a járvány fölbukkanása, mert több környező településen is felütötte fejét a kór. Hozzátette: minden szükséges intézkedést meghoztak a járvánnyal kapcsolatban, de fontosnak nevezte, hogy az emberek jobban figyeljenek oda a higiéniára: gyakori és alapos fertőtlenítőszeres kézmosást javasolt a szakember.

Miután hivatalosan is járványnak minősítették a kór terjedését, Nisben szigorúbb és gyakoribb ellenőrzések várhatóak minden olyan helyen, ahol élelmiszerekkel dolgoznak: éttermekben, iskolákban, óvodákban, diákotthonokban. Minden nyilvános közösségi helyen kötelező kézfertőtlenítő eszközöket biztosítani az embereknek- tette hozzá Tiodorovics.

A nisi tisztiorvosi szolgálat vezetője, Radica Nikolics kijelentette, hogy a megbetegedéseket nem az ivóvíz okozza. " Higiéniai szempontból kifogástalan a városi víz"- fogalmazott Nikolics. Hozzá tette: " a most terjedő sárgaság a piszkos kezek miatt terjed. A leghatásosabb megelőzése az alapos tisztálkodás"-mondta Radica Nikolics. A nisi jelentések szerint a betegséget a város több körzetében is kimutatták. A kór a tehetősebb negyedekben is jelen van, nem csak a szegény városrészekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!