Friss hírek

2007.11.28. 22:32

Salman Rushdie: a szélsőségeseket előbb-utóbb megutálják az emberek

<p>"Semmi sem állandó, ez is elmúlik egyszer" Ezt Salman Rushdie mondta, amikor az iszlám terrorizmusról faggatta őt a Független Hírügynökség riportere. A világhírű perzsa író, a Sátáni Versek szerzője, aki utoljára 1988-ban járt Magyarországon, most új könyve bemutatójára érkezett a fővárosba. Rushdie szerint a radikálisok sosem győzhetnek, mert amikor hatalomra kerülnek, az emberek előbb-utóbb rájönnek, hogy utálják őket.</p>

Rushdie, aki 1998-ban járt utoljára Magyarországon, regényei mellett elsősorban arról nevezetes, hogy a Sátáni Versek miatt Khomeini ajatollah "egyházi átkot" mondott ki rá, felszólítva a világ muzulmánjait, hogy öljék meg. Ez azonban hatástalan volt, és sok évi szigorú őrizet után ma már viszonylag szabadon él londoni lakásában, és utazik a nagyvilágban.

Salman Rushdie szerint az iszlám, amely gyakran és sokáig nagyon békés vallás volt, együtt tudott élni más kultúrákkal, más vallásokkal. Példaként említette az indiai Kasmírt, ahol évszázadokig éltek együtt békében a muszlimok, a hinduk és a szikhek. Kasmír ma már - ismerve a nemzetközi politikát - pontosan azt példázza, hogyan lehet ezt a kultúrát elpusztítani és ellentétére, tükörképére fordítani, az erőszak világává tenni -fogalmazott az író. A napjainkban egyre erősödő iszlám terrorizmussal kapcsolatban úgy véli: a világ ma sokkal gyorsabban változik, mint azt hittük volna évtizedekkel ezelőtt. A Szovjetunió például "abszolút örök zsarnokságnak" tűnt, mégis véget ért. "Semmi sem tart örökké. Semmi sem állandó, és ez is elmúlik egyszer" - mondta.

Salman Rushdie szerint ma a Nagy-Britanniában élő különböző népcsoportok között sokkal nagyobb az átjárás, mint akár húsz évvel ezelőtt volt. Hatalmas nem-fehér, ázsiai és fekete közösségek vannak, akik nagymértékben integrálódtak. Van ugyanakkor egy igen kicsi kisebbség, nagyon konzervatív muzulmán csoportok, akik tulajdonképpen magukat különítik el olyan közösségekbe, amiknek nagyon kevés kapcsolata van az ország többi részével. És éppen ezek a zárt közösségek azok, amikből az erőszak kiindul - mondta Rushdie.

Ha a muzulmán vagy akármilyen szélsőségesek győzelmet aratnának a Föld nagy részén, az az általunk jelenleg ismert szabadság végét jelentené - állítja az író, hozzátéve, hogy szerinte ez ma lehetetlen. Mégpedig azért, mert azokban az országokban, ahol ideig-óráig diadalmaskodtak, azonnal meggyűlölték őket. "Ha megnézzük Iránt és az Ajatollah uralmát, a tálibok Afganisztánját, Algériát a muzulmán szélsőségesek uralma alatt, ezekben az országokban az emberek elkezdték gyűlölni ezeket a rendszereket, a radikálisokat. Szóval ezért nem győzhetnek" - fogalmazott Salman Rushdie. "Ezeknek a rezsimeknek nem sok idejük van, bár ez nem azt jelenti, hogy két év alatt elmúlnak" - mondta.

Rushdie csütörtökön 16 órakor a Mammut Libriben dedikálja az Ulpius ház kiadó gondozásában megjelent legújabb, Shalimar bohóc című regényét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!