Friss hírek

2007.11.30. 08:40

Saját pénzből fizeti stábját az írósztrájk miatt szünetelő showműsor házigazdája

<p>Az egyik legnépszerűbb amerikai talk-show házigazda, Conan O Brian saját pénzéből fizeti a hollywoodi írók sztrájkja miatt munkanélkülivé vált munkatársait, jelentette csütörtöki számában a Daily Variety című filmipari lap. Az írók november ötödikén kezdődött sztrájkjának első áldozatai a naponta jelentkező showműsorok voltak, de már olyan nagynevű sorozatok forgatását is el kellett halasztani, mint a Született Feleségek, vagy a 24.</p>

Conan O Brian a jövő héttől kezdődően ad fizetést munka nélkül marad, nem íróként dolgozó munkatársainak. A 44 éves humorista a stáb évek óta mutatott hűségével indokolta, hogy saját pénzéből segíti nyolcvan beosztottját, akik az írók sztrájkja miatt már majdnem egy hónapja nem tudnak dolgozni. A Variety arról nem számolt be, hogy mekkora összegről van szó.

Filmipari elemzők már a sztrájk megkezdésekor figyelmeztettek arra, hogy sok filmes szakember, többek között operatőrök és világosítók maradhatnak munka, és fizetés nélkül. Az O Brian műsorának otthont adó NBC tévécsatorna a sztrájk első hónapjában még állta a stáb fizetését.

Az amerikai forgatókönyvírók november 5-én kezdtek sztrájkolni, hogy nagyobb részt kapjanak a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. A 12 ezer tagot számláló Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) legutóbb 1988-ban sztrájkolt. Akkor 22 héten át tartott a munkabeszüntetés, amely 500 millió dolláros kárt okozott a filmiparnak.

A FilmLA nevű non-profit szervezet becslése szerint naponta 21,3 millió dolláros veszteséget okozhat a filmiparnak egy december végéig tartó sztrájk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!