Friss hírek

2007.11.16. 06:13

PAKISZTÁN: Bhutto háziőrizetét visszavonták

<p>A pakisztáni hatóságok pénteken kora reggel visszvonták Benazir Bhutto ellenzéki vezető háziőrizetét - jelentették be illetékesek Lahore városában. Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Robert Gates szerint Washington és Pakisztán együttműködése azon múlik, milyen lépéseket tesz a következő hetekben Pervez Musarraf pakisztáni elnök.</p>

Bhutto asszony hétnapos háziőrizetét visszavonták, mozgását nem korlátozzák, de a rendőrség továbbra is őrzi majd a házát. A közlemény szerint Bhuttót saját érdekében helyezték háziőrizetbe, mert az általa szervezett kormányellenes tüntetést öngyilkos merénylők fenyegették.

Benazir Bhutto néhány hete tért vissza Pakisztánba többéves számüzetés után, hogy részt vegyen a januárban esedékes elnökválasztáson. A befolyásos politikusnőt százezrek fogadták a fővárosban Karacsiban, de az ünneplő tömegben öngyilkos merényletet követtek el szélsőségesek. Bhuttót később házi őrizetbe helyeztette Musarraf elnök, mert kormányellenes tüntetést szervezett és az elnök lemondását követelte.

Robert Gates, amerikai védelmi miniszter szerint Washington és Karacsi szövetsége azon múlik, hogy milyen lépéseket tesz Musarraf elnök a következő hetekben. Musaraffnak le kell mondania katonai rangjáról és fel kell oldania a szükségállapotot Pakisztánban - tette egyértelművé Gates az amerikai feltételeket csütörtök esti sajtótájékoztatóján a Pentagonban.

Karacsi az Egyesült Államok egyik stratégiai szövetségese a terrorizmus ellenes harcban. Az afganisztáni szövetséges hadműveletek utánpótlásának 75%-a Pakisztánon halad keresztül.

Pakisztánban november 3-án hirdetett szükségállapotot Pervez Musarraf elnök, felfüggesztette az alkotmányt, majd elbocsátotta a legfelsőbb bíróság vele szembeszegülő vezetőjét. Musarraf azzal indokolta döntését, hogy a bírói testület döntéseivel akadályozta a terrorizmus elleni harcot. Ellenzékiek szerint viszont az elnök attól félt, hogy a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte volna, hogy harmadszor is elfoglalja az elnöki széket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!