Friss hírek

2007.11.16. 12:09

Oroszország felmondta a szerződést

<p>Oroszország pénteken felfüggesztette az európai hagyományos haderőket korlátozó szerződés (CFE) teljesítését. Az orosz parlament felsőháza titkos szavazáson döntött úgy, hogy december 12-i hatállyal Moszkva felmondja a hidegháborút lezáró egyik legfontosabb megállapodást.</p>

A tankok és más nehézfegyverek európai mennyiségét korlátozó szerződésből azért lépnek ki, mert az 1999-ben megújított megállapodást csak Oroszország ratifikálta, a NATO tagállamai nem - állítja a hivatalos orosz indoklás.

A NATO tagországok, köztük az Egyesült Államok álláspontja szerint addig nincs értelme a szerződést ratifikálniuk, amíg Oroszország csapatokat állomásoztat Grúziában és Moldovában. Moszkva csütörtökön jelentette be, hogy kétéves ottartózkodás után, kivonta csapatait Grúziából.

Oroszország és a NATO viszonya nagyon feszültté vált az elmúlt hónapokban. Az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszer kiépítését tervezi Kelet-Európában, amelyet Moszkva ellenez. Washington az iráni fenyegetettséggel indokolja terveit, de Putyin elnök szerint a rendszer országát fenyegeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!