Friss hírek

2007.11.30. 12:25

Önkormányzatokat tájékoztatott a fejlesztési lehetőségekről Bajnai Gordon

<p>Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a helyhatóságok nagy lehetőségeként tekint az uniós fejlesztési forrásokra. Bajnai Gordon, az SZDSZ Önkormányzati Tanácsadó testületének tagjai előtt pénteken elmondta, hogy több mint 1200 milliárd forint még hozzáférhető, 1600 milliárd sorsáról pedig már megszületett a kormánydöntés.</p>

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Bajnai hangsúlyozta, hogy Magyarország a pályázati kiírásokban élen jár, de az igazi kérdés az, hogy ténylegesen mennyi pénzt tud az ország elnyerni. Szerinte az önkormányzatok értik a felelősséget.

Weinek Leonárd, az ÖTT elnöke és Zugló polgármestere elmondta, hogy a politika legtermészetesebb közege a helyi ügyek, mert az élet legfőbb döntései helyben születnek. A testületet éppen azért hívták életre, mert helyben sok mindent lehet másképp csinálni, mint az országos politikában.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy mennyivel egyszerűbb most pályázni, mint az előző nemzeti fejlesztési terv idején. Kiemelte, hogy sokkal kevesebb igazolást kérnek a pályázóktól, s azokat is csak a nyertesektől igénylik. Az önkormányzatok számára is nagy előny az a változás, hogy már nem kell biztosítékot nyújtaniuk a megpályázott összegekhez. Bajnai hangsúlyozta, hogy 10 millió forint alatti összegek esetében 3 hét alatt megszületik a döntés. A miniszter beszámolt aról is, hogy iskolafelújítási pályázatokban már kihirdettek 14 nyertest.

Bajnai Gordon külön is szólt a 33 leghátrányosabb kistérségről, amelyek számára kiegészítő-felzárkóztató programot indítanak, annak érdekében, hogy ne kelljen versenyezniük azokkal az önkormányzatokkal, amelyeknek van elegendő pénzük és szakismeretük az uniós pályázatok elkészítésére. A legszegényebb kistérségekben a pályaművek megtervezéséhez is adnak támogatást, és az önkormányzatok szokásos önrészének is csak a felét, 5 %-ot kell fizetniük, de ahol erre sincs pénz, ott rendelkezésre áll önerő-pályázat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!