Friss hírek

2007.11.16. 13:39

OLIMPIA: Pekingben nem lehet majd minden ellen tüntetni

<p>A 2008-as pekingi olimpia szervezői már most arra figyelmeztették a tüntetni szándékozó külföldieket, hogy bizonyos dolgok ellen nem demonstrálhatnak a kínai fővárosban. Liu Sao-vu, az Olimpia biztonsági főnök-helyettese azt mondta pénteken, hogy az ország alkotmánya a kínaiaknak és a külföldieknek is biztosítja a tüntetéshez való jogot. De Kína vagy más állam szuverenitását nem kérdőjelezhetik meg a tiltakozók - tette hozzá Liu. Mint mondta: " Az olyan cselekmények, amelyek sértik Kína területi integritását, vagy terrorista akciókra buzdítanak, vagy a szeparatizmust erősítik, azokat a hatályos jogszabályok alapján fogjuk büntetni".</p>

Külföldi jogvédő szervezetek már jelezték: tüntetni szeretnének Tibet autonómiájáért és Tajvan függetlenségéért is. Ezek pedig rendkívül kényes kérdéseknek számítanak az ázsiai országban. Tibetet 1951 óta tartja megszállva Kína. Peking nem ismeri el független államnak Tajvant. Liu emlékeztetett arra, hogy az Olimpiai Charta tiltja a politikai, vallási és faji témájú tüntetések megtartását a játékok helyszínén.

Liu elmondta: 80 ezer biztonsági ember fog jövőre vigyázni a több mint 10 ezer sportolóra és csapattagokra. A biztonsági főnök-helyettes elismerte, hogy a legnagyobb gondot továbbra is a terrorizmus jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!