Friss hírek

2007.11.07. 10:35

Olaszországba látogat a román kormányfő

<p>Olaszországi látogatásra indult szerda reggel a román kormányfő azzal a céllal, hogy az olasz kormányfővel közösen keressenek megoldást a nemrég elkövetett rablógyilkosság kapcsán kialakult diplomáciai konfliktusra. Október 31-én egy román állampolgár kirabolt és bántalmazott egy 47 éves milánói nőt, aki utóbb belehalt sérüléseibe.</p>

A román kormány hétfői ülésén egy sor intézkedést fogadott el az olaszországi román bűnözés megfékezésére és a félszigeten munkát vállaló románok védelmére. Az olasz közvélemény rendkívül éles ellenszenvet táplál a románok iránt, ugyanis Románia uniós csatlakozását követően ugrásszerűen megnőtt a románok által Itáliában elkövetett bűncselekmények száma.

Pier Luigi Bersani, olasz fejlesztési miniszter kedd esti, bukaresti látogatásakor azt mondta, hogy szerinte nem valószínű, hogy módosítanák azt a rendeletet, amelyet a közrendre veszélyt jelentő uniós állampolgárok kitoloncolására hoztak Rómában. A november másodikától alkalmazott rendeletet a nagy visszhangot kapott bűneset után fogadták el, ezt még a parlamentnek is meg kell vitatnia.

Olaszországból eddig négy román állampolgárt utasítottak ki novemberben, további 12 embert pedig a napokban küldenek haza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!