Friss hírek

2007.11.19. 20:08

Női kvóta a parlamentben - nincs érdemi változás

<p>Nem szavazott meg érdemi átalakításokat az eredeti javaslathoz képest a parlament hétfőn este, amikor a női kvótáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról döntöttek a képviselők. A törvényjavaslatról, amely szerint a pártoknak listán 50-50 százalékos arányban kell szerepeltetniük nőket és férfiakat a következő választástól, jövő héten szavaz az Országgyűlés.</p>

A női kvóta bevezetéséről szóló törvényjavaslatot két szabad demokrata politikus, Sándor Klára és Magyar Bálint nyújtotta be. Ennek lényege, hogy a pártoknak a területi és az országos listáját ezentúl úgy kellene összeállítani, hogy férfi jelölt után mindig női következzen. Az előterjesztés szerint a pártok területi és országos listáján nem csak a sorrend összeállításánál kellene biztosítani az esélyegyenlőséget, hanem akkor is, ha kiesik egy jelölt: nő helyére nőt, férfi helyére férfit lehetne jelölni. A változás az egyéni képviselőket nem érintené, csak a 210 listásat, azokat azonban már a 2010-es voksolások alkalmával.

Hétfőn több olyan módosító javaslatról is szavaztak a képviselők, amik támogatása esetén eltolták volna a tényeleges bevezetést, úgy hogy az 50 százalékos listás arányt csak fokozatosan 2-3 ciklus alatt vezették volna be. Az MSZP javaslata szerint például 2010-ben csak 25 százalékos női jelenlétet kellett volna biztosítani a listákon, azután 33-t, a rákövetkező választási évben pedig 50-t. A szocialisták javaslatát és több érdemi változást hozó módosító indítványt nem támogatott az Országgyűlés, a képviselők csupán néhány technikai módosítást szavaztak meg, így lényegében az eredeti liberális javaslatról lesz jövő héten zárószavazás. A törvény elfogadásához 2/3 -os támogatás kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!