Friss hírek

2007.11.19. 15:14

Nemzetközi alapítvány építkezne a somogysárdi lovas bázis helyén

<p>Down-kóros gyerekeknek építene rehabilitációs intézetet egy nemzetközi alapítvány Somogysárdon, az Országos Rendőr-főkapitányság nyáron felszámolt lovas bázisának helyén. A külföldi befektetők már többször jártak a helyi önkormányzatnál, és bemutatták a látványterveket. A meglévő kastély kibővítésével 750 gyerek gyógykezelésére és foglalkoztatására alkalmas központot építenének biofarmmal és szállodával.</p>

A lovas bázis felszámolása óta biztonsági őrök vigyáznak a Somogysárd központjában álló kastélyra, és a hozzá tartozó parkra. A helybeliek szerint az üres épületek napról napra pusztulnak. Az elbocsátott 70 ember közül sokan még mindig nem találtak munkát. A polgármester azonban reménykedik. Az önkormányzatot látványtervekkel kereste fel egy osztrák-német-francia alapítvány. A nemzetközi szervezet Down-kóros gyerekeknek építene 750 férőhelyes rehabilitációs intézetet a lovas bázis helyén.

A befektetők építenének egy 100-150 férőhelyes szállodát is, ahol a beszoktatási idő alatt tudnák fogadni a hozzátartozókat - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Csikós Nagy Márton polgármester.

A helyi önkormányzat támogatná a beruházást, leginkább azért, mert a tervezett rehabilitációs intézet és biofarm a környék legnagyobb foglalkoztatója lenne. A polgármester úgy tudja, hogy a gyógyközpontban háromszáz egészségügyi és több száz mezőgazdasági dolgozó kaphatna munkát. Csakhogy az ingatlan egyelőre az államé. Az önkormányzat kérte, de még nem kapta meg a tulajdonjogot, így a reménybeli befektetőkkel csak feltételesen tárgyalhatnak a településen.

Mindenesetre a lótenyésztés újraindításában már nem is reménykednek a helybeliek. Hogy lesz-e nemzetközi rehabilitációs intézet az egykori lovas bázis helyén, az legkorábban jövő tavasszal derülhet ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!