Friss hírek

2007.11.01. 19:47

Nem találtak bűnöst a cseh gyerekcsere-ügyben

<p>Ad acta helyezte a rendőrség a közelmúltban kipattant csehországi gyerekcsere-ügyben indított eljárást, mert nem sikerült megállapítani, ki cserélhetette el a két kislányt a dél-morvaországi Třebíč város kórházában tavaly december 9-én. Erről Marcela Lavická, a helyi rendőrkapitányság szóvivője tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtökön.</p>

A cserére az egyik pár jött rá. Nikolka ugyanis furamód szőke volt, miközben szülei mindketten sötét hajúak. A férjet ivócimborái minduntalan ugratták, s a végén már maga is gyanakodni kezdett feleségére. DNS-vizsgálatnak vetették alá magukat, s akkor jött az igazi meglepetés: egyikük sem vér szerinti szülője a kislánynak. Hamarosan az is kiderült, hogy Nikolkát a kórházban Veronikával cserélték el.

A két pár azóta megállapodott, hogy vér szerinti lányukat veszik magukhoz, és sajtóértesülések szerint tíz-tízmillió cseh korona (vagyis nagyjából 80-80 millió forint) kártérítést követelnek a kórháztól - gyermekenként tehát egy-egymillió koronát minden hónapért, amit tévhitben kellett eltölteniük.

A rendőrség szerint megállapíthatatlan, hogy a kórházi személyzeten belül kit terhel a felelősség. Annyi biztos csak, hogy a születés és a reggel kilenc óra közti időszakban történhetett a csere, akkor adták ugyanis a kislányokat az anyjukhoz. A szándékosságot kizárják.

Ha egyébként valaki bizonyíthatóan készakarva okozta volna a cserét, azt akár tíz évre is börtönbe zárhatták volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!